Vloerverwarmin en parket een perfecte combinatie

Vloerverwarming en parket, een perfecte combinatie

Een echt comfortabele warmte in huis krijgt u als u vloerverwarming heeft. Heerlijk op sokken of blote voeten door het huis lopen zonder koude voeten te krijgen.

Er wordt nog wel eens gezegd dat het niet mogelijk is om een houten vloer op een vloerverwarming te leggen. Dat is niet waar! Houten vloeren gaan prima samen met vloerverwarming.

Wij zullen in dit blog proberen uit te leggen waarom. Vanzelfsprekend bent u van harte welkom in een van onze winkels om u verder voor te laten lichten over de mogelijkheden.

Gaat het hout niet teveel werken als je er vloerverwarming onder hebt liggen?

Dat is een vraag die we vaak krijgen. Het klopt dat hout gevoelig is voor wisselingen in de luchtvochtigheid en temperatuur. Toch zijn er heel veel houten vloeren die hier geen last van hebben mits u rekening houdt met een paar eenvoudige ‘regels’. De meest populaire houtsoorten zoals Eiken en Afzelia zijn prima geschikt. Sommige houtsoorten zijn echter wat ‘nerveuzer’ en hierdoor af te raden. Laat u daarom goed informeren of de door u gewenste houtenvloer wel geschikt is voor vloerverwarming.

Heb ik met een houten vloer wel voldoende rendement van mijn vloerverwarming?

Hout staat bekend als een uitstekende thermische isolator. Hierdoor voelt een houten vloer ten opzichte van bijvoorbeeld een stenen vloer niet koud aan. Door de goede isolerende eigenschappen warmt een houten vloer iets trager op dan bijvoorbeeld een tegelvloer, maar hij houdt daarna de warmte wel langer vast. Dat is ideaal in de winter.

Er zijn een aantal aandachtspunten om in de gaten te houden voor een parketvloer in combinatie met vloerverwarming:

  1. Kies voor een ‘stabiele’ houtsoort, hout dat redelijk goed bestand is tegen wisselingen in temperatuur en luchtvochtigheid.
  2. Hoe dunner de houten vloer, hoe hoger het rendement.
  3. Ons advies is om de houtenvloer vast te verlijmen op de ondervloer. Mocht u toch kiezen voor het zwevend leggen van uw vloer, kies dan voor een speciaal ontwikkelde ondervloer voor optimaal rendement.
  4. Kies voor een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid in uw woning stabiel te houden.
  5. Zet nooit zomaar uw vloerverwarming helemaal uit of vol aan. Houd de temperatuur van de vloer en het water in het systeem constant. Er is een opstookprotocol en afkoelprotocol, waarbij de temperatuur in stapjes van 5 graden per dag wordt aangepast.
  6. De temperatuur van het vloeroppervlak mag maximaal 28ºC zijn en de watertemperatuur in het systeem maximaal 40ºC
  7. Houd schommelingen in temperatuur zo klein mogelijk. Dit betekent dat je ’s nachts de temperatuur ook niet lager zet.

Wij bespreken graag met u de mogelijkheden. Bijvoorbeeld kunnen wij u nader informeren over de gemiddelde Rc-waarden van diverse houten vloeren, tussenvloeren en onderlagen. En we kunnen u precies vertellen waar u in uw woonsituatie rekening mee moet houden.

Wij wensen u veel wooncomfort toe.

PS Ook onze laminaatvloeren en pvc-vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming.

Kom bij ons langs

van Voordenpark 9b

3501 KP Zaltbommel

T :0418 54 0084

Direct contact

=